Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

A könyvtár

A Dunapataji Könyvtár 2018. szeptember 1-jétől lett a Szivárvány Óvoda, Bölcsőde és Könyvtár tagintézménye. Fenntartója viszont a Dunapataji Önkormányzat. Könyvtárunk a nyilvános könyvtárak jegyzékén szereplő, községi könyvtár, ennek megfelelően helyi kulturális és művelődési feladatokat lát el.

A gyűjtemény az óvoda épületében található, mely rendelkezik normál és fogyatékkal élők számára fenntartott parkolóval, és akadálymentesített bejáraton át közelíthető meg. Az épületen belül vezetősávok, piktogramok, Braille írással ellátott táblák, indukciós hurok, hangoskönyvek és akadálymentes mosdók segítik a fogyatékkal élők könyvtár használatát.

A közel 400 regisztrált tagot számláló intézmény csaknem 12 ezer kötetes állománnyal büszkélkedhet, melyben mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek szóló szak- és szépirodalmi dokumentumok is megtalálhatóak, és egy helytörténeti állományrész is kiemelésre került. Ezzel igyekszünk lehetővé tenni, hogy akár a helyi, akár a más településekről ide érkező olvasók minél könnyebben, egyszerűbben bővíthessék a Dunapatajjal kapcsolatos ismereteiket.

A kölcsönző részleg mellett, külön helységben található az olvasóterem, ahol az elmélyültebb kutatómunkára is lehetőség van.

A kölcsönzés és a helyben használat mellett a fénymásolás és a nyomtatás, a számítógép- és internethasználat, és a könyvtárközi kölcsönzés lehetősége is a felhasználók igényeit szolgálják. Az állandó szolgáltatások mellett rendszeresen szervezünk jeles napokhoz, évfordulókhoz, kiemelkedő eseményekhez kapcsolódó programokat nem csak a gyerekeknek, hanem akár az egész család számára, hogy a Pataji Könyvtárban ne csak ismereteket, hanem élményeket is gyűjthessenek az ide betérők.